Mattias Lind är en konsult inom it-branschen. Jag är specialiserad på Microsoft SQL Server, infrastruktur, kommunikation och säkerhet.

Välkommen!

Jag driver ett eget litet företag, Fandes Sverige AB, som levererar driftstöd, optimering av databaslösningar, utbildning genom partner, Informator, och mycket mer. Jag har arbetat som konsult sedan 1992 och drivit egen verksamhet sedan 2002.

En av mina passioner är westernskytte. De som känner mig har säkert hört detta till leda. Westernskytte i Sverige drivs genom Sweden Western Shooters. Skytteformen kallas Cowboy Action Shooting, och är som namnet antyder fyllt av Action. Man skjuter tidstypiska westernvapen, i tidstypiska kläder, i scenarier och resultatet räknas i förbrukad tid med tidstillägg för missar och procedurfel. 2006 var året jag fick mitt första SM-guld i kategorin Gunfighter, man skjuter med en revolver i vardera hand.

lördag 31 januari 2009

Windows 7, Prag och mer…

Det är väl ingen som har missat senaste betan på Windows 7? Själv var jag i Prag för MCT Summit 2009 när den släpptes. Nyheten “läckte” ut dagen innan och vi fick en tjuvstart på upplevelsen. Garanterat en hel del av oss “nerdar” som började tanka ner den på en gång.

MCT Summit 2009 var som sagt i Prag. Jag åkte ner för tre saker:

* MS SQL Server 2008

* Nätverka

*Öl

MS SQL Server 2008

Här stod jag för det mesta pratandet själv, helt frivilligt, runt fikabord, ölglas, i lobbyn, på toaletter, ja lite varstans. Träffade på en hel del som uppskattade att lyssna.

Nätverka

Här gick det väldigt bra. Framförallt gick det ypperligt att kombinera med både min första och tredje orsak. Träffade riktigt intressanta personer både från Microsoft och andra företag runt om i världen. Högen visitkort växte, och än i dag har jag inte hunnit med att svara tillbaka på alla.

Öl

I Tjeckien finns ett oförskämt stort antal ölsorter som jag tyvärr inte hann med att prova alla av. Däremot slank det ner en ansenlig mängd av hotellbarens sortiment. Bäst var den de hade på pump och som jag inte kommer ihåg namnet på. *suck*

För de som inte hört det redan så är jag talare på Microsoft TechDays -09 i Västerås. Sista passet den andra dagen bär det av. Se till att vara där.

Techdays-Sig

Windows 7 då!

Jag är fullständigt imponerad över betan. Snygg, snabb och enkel. Det rullade på både på lek-HP’n (HP Workstation xw4400 med en orättvist massa RAM, grymma diskar och ett alldeles för bra grafikkort) och på EEEPc’n (även fast man skulle önska mer än 900MHz, 1GB RAM och 16GB SSD).

Det enda problemet var med grafikkortet. Standarddrivaren grejade inte 3D, när jag la på ATI’s betadrivare slutade grafiken funka helt och hållet, så illa till och med att det inte gick att avinstallera. Efter lite disable/enable och omstarter fick jag äntligen bort drivaren och då hoppade allt igång. Gissa om jag hatar såna fixar… *ler

Nu fungerar det precis så bra som alla säger det ska göra och jag försöker fuska till TV-kortet och Media Center. Skulle egentligen göra klart kvittoredovisningen just nu, men jag behöver ett litet break. Can’t blame a man who’s struggling…

Kvällen kommer fortsätta tills kvittona är klara. Hör du det Anders?

Certifieringar

Igår klarade jag av andra IT Pro spåret på Microsoft SQL Server 2008. Nu är jag både MCTS och MCITP på både SQL 2008 Admin och SQL 2008 Dev, på tisdag tänkte jag bli det på SQL 2008 BI med. Proven var inte så fasligt svåra, total tid för de senaste fyra proven och nära 200 frågor är lika många minuter. Snittet per fråga ligger på 67 sekunder och totalt hade jag 3741 poäng av 4000 möjliga. Dvs några fel här och där, ca 12-13 fel  alltså. Det är inte så jag gråter även fast jag hade uppskattat “full score”. Får göra det på de två sista proven istället.

Det som är lite tråkigt dock är att det slarvats med frågor och svarsalternativ. Det var syntax-fel och andra olustigheter med i de enda riktiga alternativen. Eftersom jag skrivit alla proven under tidspress, jag har haft annat att göra när jag spontanskrivit proven, har jag inte bemödat mig att kommentera felaktigheter. Kommer nu ta mitt ansvar och diskuttera detta med en av de ansvariga för certifieringsprogrammen.

Förberedelserna till dessa prov är exakt noll sidor lästa i kursmaterialen, enbart SQL 2005-kunskaper tillsammans med två år erfarenhet av SQL Server 2008. För IT Pro-nivån finns inte kursmaterial än, de kommer under våren.

Kurser

Alldeles innan jul kom de nya kurserna på Technology Specialist-nivån, dvs Implementing och Maintaining.

6231 Maint. a MS SQL Server 2008 Database

6232 Maint. a MS SQL Server 2008 Database

6234 Impl. and Maint. a MS SQL Server 2008  Analysis Services

6235 Impl. and Maint. a MS SQL Server 2008  Integration Services

6236 Impl. and Maint. a MS SQL Server 2008  Reporting Services

Passa på att boka in dessa nu hos min utbildningspartner, Informator.

Trevlig Lördag,

Mattias