Mattias Lind är en konsult inom it-branschen. Jag är specialiserad på Microsoft SQL Server, infrastruktur, kommunikation och säkerhet.

Välkommen!

Jag driver ett eget litet företag, Fandes Sverige AB, som levererar driftstöd, optimering av databaslösningar, utbildning genom partner, Informator, och mycket mer. Jag har arbetat som konsult sedan 1992 och drivit egen verksamhet sedan 2002.

En av mina passioner är westernskytte. De som känner mig har säkert hört detta till leda. Westernskytte i Sverige drivs genom Sweden Western Shooters. Skytteformen kallas Cowboy Action Shooting, och är som namnet antyder fyllt av Action. Man skjuter tidstypiska westernvapen, i tidstypiska kläder, i scenarier och resultatet räknas i förbrukad tid med tidstillägg för missar och procedurfel. 2006 var året jag fick mitt första SM-guld i kategorin Gunfighter, man skjuter med en revolver i vardera hand.

måndag 12 november 2007

Återigen vardag...

Hemkommen från Barcelona och TechEd2007 Developer. Tyvärr hade jag bara två och en halv dag på eventet.

Anlände till Ramlas Prim nära 1430 på tisdagen, och då hade jag landat på Girona straxt efter 1000. Hämtade ut hyrbilen, trixade till GPS:en och åkte först till hotellet i Mataró. Efter en snabb uppfräschning var jag åter tillbaka i bilen och lyckades få till en färdplan efter kusten ner till Barcelona. Så här i efterhand var det inte den smartaste rutten, 40 km i timmen och mycket trafik samt ett vägbygge 7 km från målet som lurade ut mig på villovägar. Turen var väldigt stämmningsfull med hus, restauranger, barer, butiker om vartannat på högersidan och ett blått Medelhavet på vänster samtidigt som det var vindstilla och soligt.

Väl inne och med den sena registreringen som sedan tog ytterligare 30 minuter var jag redo att gå på alla dessa intressanta miniseminarier som bjöds. Tisdagen handlade om PowerShell i SQL2008, lyssnade på Bob Beauchemin som visade detta nya scriptspråk och dess interaktion i SQL2008. Det blir spännande att se hur det lir när produkten är klar. Avslutade tisdagen med ett seminarie i T-SQL tips and techniques med Stephen Forte, en duktig föreläsare från NYC som är riktigt underhållande. Inget nytt under solen dock, kan tänka mig att det var nyttigt för de utvecklare som var närvarande.

Inget nytt alltså.

Onsdagen handlade vidare om prestanda, det blev flera seminarier med Bob, samt Micheal Rys som äger koden till XML och XQueries i SQL Server, och Ward Pond som talade om databasdesign. Tyvärr var det inget nytt, utan det gäller fortfarande att indexera rätt efter man har normaliserat, denormaliserat och generalliserat. Bob visade lite vad som händer när man ställer frågor på fel sätt och vad som var fel. Ni vet väl att alla SELECT * FROM Tabell är illa, även fast du lägger till en WHERE kolumn = värde och har rätt index. * gör att indexet inte täcker urvalet och en TABLE_SCAN sker. Se alltså alltid till att ha täckande index och undvik *. Fick lite nyheter om SQL2008, inget nytt egentligen men underhållande och nyttigt.

Avslutning på onsdagen med TechEd Sweden Party, alla svenskar skeppades till Gotha mitt i Barcelona där vi bjöds på tapas och dryck tillsammans med lite underhållning från Microsoft. Det var en glad genomgång i TechEd's klädkodex och ju större och grönare skjorta ju närmare Redmond var personer. Var den även nerstoppad i byxorna som var högt uppdragna var det tydligen en riktig expert man talade med. ;o)

På torsdagen inledde jag med ett seminarie om nya datatyper i SQL2008, bl a FILESTREAM som kommer öka prestandan rejält vad gäller hantering av LOB i databasen. Filen i sig lagras med hjälp av filsystemet men hanteras genom databasservern. Detta kommer jag att visa på TechNet-seminariet i december bl a. Fortsatte med Designing High Performance Persitent Domain Models, det handlade om evolutionen inom utveckling från Access till 2-skiktslösningar till n-Tier och .Net. Ett underhållande seminarie med Udi Dahan. Fortsatte med säkerhet i SQL2008 med Sethu Kalavakur som jobbar med utveckling av databasmotorn i SQL2008.

Finalen på dagen var ett "Tell us where it hurts"-snack med utvecklingsteamet på SQL2008. Michael Rys, Sethu Kalavakur, Steve Lasker, Carl Perry och Christian Petculescu satt panel och svarade på frågor samt tog emot ris och ros om SQL Server. En värdig avslutning på Teched för min del.

Torsdagen avslutades även den med ett party. Microsoft bjöd alla MCT på en fest på The Red Room, ett mysigt ställe inte alls långt från centrum. Mingel med kollegor runt om i Europa, fick även frågan om jag ville åka ner till Dubai och jobba lite emellanåt. Ska ta tag i det nu när jag är hemma igen, det är ju varmt i mellanöstern med.

Sammanfattningsvis, det är roligare att åka på TechEd tillsammans med kollegor. Bo i Barcelona och skippa det där med hyrbil. Med det in mind så kan jag bara rekommendera Er att åka dit nästa år. Vem vet, jag finns kanske där som talare eller ATE...

1 kommentar:

Tobias Strandh sa...

Härligt arbetat Mattias!! Mycket sköna grejjer att ta med dig till kurser och seminarier framåt!!